Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2008:75
av Terence Hongslo m.fl.
 
 
Förenkla hanteringen av valsedlar
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att möjliggöra att kyrkomötesvalsedlarna skickas direkt till alla valnämnderna och att nomineringsgrupperna får beställa vad den egna gruppen behöver för valarbetet.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att möjliggöra att valsedlarna till stiftsfullmäktigevalet skickas direkt till alla valnämnderna i stiften och att nomineringsgrupperna får beställa vad den egna gruppen behöver för valarbetet

3. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att se var denna budgetpost läggs inom valbudgeten som helhet.

Motivering

Varför skickas alla valsedlar ut till de olika nomineringsgrupperna och inte direkt till valnämnderna? Vi tänker då främst på valsedlar till Kyrkomötet och även till stiftsfullmäktigevalen. Detta skulle underlätta det praktiska valarbetet väsentligt.

När Kyrkomötet 2007 beslöt att varje stift ska ha egna listor, innebär det ytterligare arbete med fler valsedlar vilket främst påverkar oss små nomineringsgrupper med knappa resurser. Vi är flera små nomineringsgrupper som stödjer denna återkommande motion. Detta är en demokratisk reform som även skulle underlätta för de större nomineringsgrupperna.

Tryckning och distribution av valsedlar till valen till Kyrkomötet och stiftsfullmäktige kan ske mycket mer rationellt om tryckeriet skickade valsedlarna för alla nomineringsgrupper direkt till de ca 827 valnämnderna. Kyrkan har alla uppgifter om hur många röstberättigade som varje valnämnd ansvarar för.

Den nuvarande ordningen är att varje nomineringsgrupp först ska ta emot röstsedlarna på högst 3 platser i varje stift för att sedan packa om valsedlarna och distribuera dessa till i genomsnitt ca 64 valnämnder. Den här hanteringen är både kostsam och arbetskrävande och tar mycket tid och energi.

Genom denna praktiska reform skulle vi få mer tid till kyrkopolitiska diskussioner innan själva valdagen, vilket kommer att öka valdeltagandet och intresset för kyrkovalet. En aktivare valrörelse är också ett tydligt och bra sätt att lyfta fram vår demokratiska folkkyrka.

Uppsala, Hägersten, Linköping, Stockholm, Trelleborg och Göteborg den 7 juli 2008

Terence Hongslo (mp) Ylva Wahlström (mp) Per Ingvarsson (G)

Kaya Ålander (ViSK) Rolf Persson (SPI) Britta Olinder (ÖKA)

Previous PageAlla motionerNext Page